ជំងឺមហារីកជាមូលហេតុនៃការស្លាប់ទីពីរ បន្ទាប់ពីជំងឺបេះដូង នៅសហរដ្ធអាមេរិកក្នុងឆ្នាំ ២០២០ ដែលមានមនុស្សជាង ៦0០,០០០ នាក់(ហុកសិបម៉ឺននាក់)បានស្លាប់ដោយសារជំងឺនេះ។ នេះបើយោងតាមការលើកឡើងពី មជ្ឈមណ្ឌលគ្រប់គ្រង និងបង្ការជំងឺនៃសហរដ្ធអាមេរិក (CDC)។
តើការទទួលទានអាហារបែបណាអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបាន?
ការទទួលទានអាហារមានសារៈសំខាន់យ៉ាងខ្លាំងក្នុងការកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន។
យោងតាម សមាគមជំងឺមហារីកអាមេរិក បានបង្ហាញថាការលើសទម្ងន់ ឬធាត់គឺជាកត្តាហានិភ័យមួយសម្រាប់ជំងឺមហារីកជាច្រើនមុខរួមមាន៖ មហារីកសុដន់ (ក្នុងចំណោមស្រ្តីដែលអស់រដូវ) មហារីកពោះវៀនធំ មហារីកស្បូន មហារីកតម្រងនោម មហារីកថ្លើម មហារីកលំពែង មហារីកក្រពះ មហារីកក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីត មហារីកមាត់ បំពង់ក និងបំពង់អាហារជាដើម។
ដូច្នេះការរក្សាទម្ងន់ឱ្យស្ថិតនៅកម្រិតមួយដែលមានសុខភាពល្អពោលគឺមានសន្ទស្សន៍ម៉ាសរាងកាយ (BMI) ពី ១៨.៥ ទៅ ២៤.៩ គឺអាចជួយអ្នកការពារពីជំងឺមហារីកទាំងនេះ រួមទាំងស្ថានភាពរ៉ាំរ៉ៃផ្សេងៗទៀត។
តទៅនេះយើងនឹងលើកយកនូវ អាហារល្អបំផុតដែលអាចរក្សាទម្ងន់រាងកាយនិងអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក ដោយយោងតាមការលើកឡើងពីគេហទំព័រគ្លីនិច Cleveland នៃសហរដ្ធអាមេរិកដូចតទៅ៖
អាហារូបត្ថម្ភមួយចំនួនដែលអាចការពារជំងឺមហារីក និងធ្វើឱ្យមានសុខភាពល្អ គឺអ្នកអាចស្វែងរកបានពី របបអាហារមេឌីទែរ៉ាណេ ដែលផ្តោតលើអាហារដែលមានមូលដ្ឋានពីរុក្ខជាតិ ដែលមានបន្លែ ផ្លែឈើ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងមានសាច់ក្រហមតិចតួច។
បន្ថែមពីនេះផងដែរ យើងនឹងលើកយកនូវគន្លឹះទាំងប្រាំមួយ សម្រាប់ការរក្សាទម្ងន់របស់អ្នក និងបន្ថយហានិភ័យជំងឺមហារីកដូចតទៅ៖
ទី១គឺ ទទួលទានបន្លែផ្លែឈើឲ្យបានច្រើន។ យោងតាម សមាគមមហារីកអាមេរិក (American Cancer Society)បានណែនាំឱ្យទទួលទានបន្លែ ផ្លែឈើ ដែលមានពណ៌ឥន្ទធនូ ព្រោះពណ៌របស់វាមានធាតុផ្សំដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ មួយវិញទៀត អ្នកត្រូវទទួលទានបន្លែ ផ្លែឈើយ៉ាងតិចបីពណ៌ផ្សេងគ្នាក្នុងមួយថ្ងៃ។
ឧទាហរណ៍: ពណ៌ក្រហមមាន ផ្លែប៉ោម ប៉េងប៉ោះ និងស្ពៃក្តោបក្រហម។ ពណ៌ទឹកក្រូចមាន ផ្លែត្រសក់ស្រូវ ការ៉ុត និងក្រូច។ ពណ៌លឿងមាន ៖ ចេក ក្រូចឆ្មា និង ម្នាស់។ បៃតងមាន ៖ ផ្កាខាត់ណាខៀវ និងបន្លែស្លឹកបៃតង។ និងពណ៌ខៀវឬស្វាយមាន ផ្លែបឺរ ទំពាំងបាយជូ និងប៊្លូបឺរីជាដើម។
ក្រៅពីទទួលទានបន្លែផ្លែឈើយ៉ាងតិចបីពណ៌ផ្សេងគ្នាក្នុងមួយថ្ងៃ អ្នកក៏ត្រូវបញ្ជូលនូវ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងសាច់គ្មានខ្លាញ់ ត្រី ឬប្រូតេអ៊ីនដែលមានក្នុងរុក្ខជាតិផងដែរ។
ចំណែកឯគន្លឹះទី២គឺ ត្រូវពិចារណាអំពីជាតិស្ករ។ បញ្ហានៃមហារីកនេះ មិនមែនជាអាហារដែលមានជាតិស្ករពីធម្មជាតិ ដូចជាផ្លែឈើ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិនោះទេ។ តែបញ្ហានោះ គឺជាស្ករដែលអ្នកបានបន្ថែមដូចជា ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ ស្ករគ្រាប់ នំបុ័ង នំឃុកឃឺ ទឹកដោះគោយ៉ាអួ និងបង្អែមជាដើម ដែលអាចអាចធ្វើឱ្យធាត់ មានជំងឺបេះដូង និងថែមទាំងអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកទៀតផង។
បន្ថែមពីនេះ ដើម្បីរក្សាទម្ងន់ឱ្យស្ថិតក្នុងកម្រិតមានសុខភាពល្អ សមាគមន៍បេះដូងអាមេរិក (American Heart Association) បានណែនាំ ដល់ស្រ្តីមិនឱ្យទទួលទានជាតិស្ករលើសពី ២៤ ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។ ហើយសម្រាប់បុរសច្រើនបំផុត ៣៦ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។
ក្រៅអំពីជាតិស្ករ អ្នកក៏ត្រូវពិចារណាលើថ្នាំគ្រាប់វីតាមីន D ផងដែរ។ ប្រសិនវីតាមីន D មានកម្រិតទាប នោះ នឹងអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសុដន់ ពោះវៀនធំ និងក្រពេញប្រូស្តាត។
ហើយការដែលអ្នកត្រូវពិចារណាលើថ្នាំគ្រាប់វីតាមីន D នេះ ដោយសារតែមានអាហារតិចតួចណាស់ដែលមានវីតាមីន D ខ្ពស់ពីធម្មជាតិ ទោះបីជាអ្នកអាចរកឃើញមានក្នុងផលិតផលមួយចំនួនក្តី។ មួយវិញទៀត អ្នកក៏អាចបង្កើនវីតាមីន D តាមរយៈការប៉ះពាល់នឹងពន្លឺព្រះអាទិត្យបានដែរ។
យ៉ាងណាមិញអ្នកក៏ត្រូវពិភាក្សាជាមួយនឹងវេជ្ជបណ្ឌិតអំពីថ្នាំគ្រាប់វីតាមីន D នេះសមស្របនឹងអ្នកឬទេ។
ចំណែកឯគន្លឹះទី ៤ គឺទទួលទានអាហារដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់។ តាមការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាអាហារសម្បូរជាតិសរសៃនឹងបញ្ចេញម៉ូលេគុលប្រឆាំងចំណង់អាហារ ដែលឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូ។ លើសពីនេះ របបអាហារដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់ បានផ្សារភ្ជាប់នឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។ ហើយចំពោះអាហារដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់រួមមាន គ្រាប់ធញ្ញជាតិ សណ្តែក ប៊្លូបឺរី និងផ្លែប៉ោមជាដើម។
បន្ថែមពីនេះ ការកាត់បន្ថយគ្រឿងស្រវឹងក៏ជាគន្លឹះមួយក្នុងការកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកផងដែរ។ ការប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹងបានផ្សារភ្ជាប់នឹងការបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ បំពង់ក និងសុដន់។ ហើយអ្នកដែលទទួលទានស្រាបៀក្នុងកម្រិតខ្ពស់ ក៏មានហានិភ័យនៃជំងឺមហារីករន្ធគូថដែរ។ ជាពិសេសអត្រាកើតមហារីកថ្លើមក៏កើនឡើងផងដែរ។
និងគន្លឹះចុងក្រោយគឺ កាត់បន្ថយការទទួលទានជាតិខ្លាញ់។ ជាការល្អ អ្នកគួរទទួលជាតិខ្លាញ់ពី ២៥ ទៅ ៣០ ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ដើម្បីរក្សាទម្ងន់របស់អ្នក។ ជាពិសេស អ្នកគួរជ្រើសរើសប្រភេទខ្លាញ់មិនឆ្អែតដូចជា គ្រាប់អាល់ម៉ុន ប៊ឺសណ្តែក និងផ្លែបឺរជាដើម។
យ៉ាងណាមិញ តើមហារីកអាចព្យាបាលដោយអាហារបានដែរឬទេ?
បើតាមគេហទំព័រគ្លីនិក Cleveland បានបញ្ជាក់ថា មិនមានភ័ស្តុតាងវិទ្យាសាស្ត្រ ដែលបង្ហាញថាអាហារណាមួយអាចព្យាបាលជំងឺមហារីកបានទេ។
ដោយឡែកប្រសិនអ្នកមានជំងឺមហារីក ការទទួលទានអាហារដែលមានសុខភាពល្អ នឹងជួយដល់រាងកាយក្នុងជួសជុល និងឆាប់ជាសះស្បើយពីការព្យាបាល។ បន្ថែមពីនេះ ការទទួលទានអាហារក៏អាចពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ការពារកោសិកាដែលមានសុខភាពល្អ និងប្រឆាំងកោសិកាមហារីកថែមទៀតផង៕