(UN)៖ វិបត្តិកូវីត១៩ គឺជាបញ្ហាប្រឈមមួយនៅលើសកលលោកមិនថាសេដ្ឋកិច្ច ការផ្អាកដំណើរការអប់រំ អ្នកជម្ងឺ និងអត្រាមរណៈភាពប៉ុណ្ណោះទេ តែវិបត្តិនៃជម្ងឺនេះបានបន្ថែមនូវបន្ទុកមួយដ៍សំខាន់ទៅលើមនុស្សជាង ២៦០លាននាក់ផ្សេងទៀតនៅលើពិភពលោកនៅក្នុងដំណាច់ឆ្នាំ២០២០នេះ ចំពោះបញ្ហាអត់ឃ្លានយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ ដោយសារតែការរាតត្បាតនៃវីរុសកូវីត១៩។
យោងទៅតាមអង្គការសហប្រជាជាតិ ចុះនៅលើគេហទំព័រ Twitter ផ្លូវការរបស់ខ្លួនកាលពីថ្ងៃទី២៨ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២០នេះបានឲ្យដឹងថា បន្ទាប់ពីមានការធ្លាក់ចុះខ្លាំងនៃចំនួនអ្នកអត់ឃ្លាតជាច្រើនទសវត្សកន្លងមកនេះ ស្រាប់តែនៅឆ្នាំ២០១៥ បែរជាចាប់ផ្ដើមមានសន្ទុះកំណើនប្រជាជនជួបគ្រោះអត់ឃ្លាននេះទៅវិញ។ បច្ចុប្បន្នមនុស្សជាង៨២០លាននាក់គ្មានអ្វីបរិភោគគ្រប់គ្រាន់ និងមនុស្សប្រហែល១៣០៥លានក្នុងចំណោមនោះកំពុងរងគ្រោះថ្នាក់ធ្ងន់ធ្ងរដោយសារតែគ្រោះអត់ឃ្លាន។ អង្គការសហប្រជាជាតិបានធ្វើការព្យាករណ៍ថា នៅក្នុងដំណាច់ឆ្នាំ២០២០នេះ អត្រាអ្នកដែលអត់ឃ្លានអាចកើនឡើងបន្ថែមរហូតដល់ទៅ ១៣០លាននាក់ទៀត ដោយសារតែការរីករាតត្បាតនៃជំងឺកូវីត ១៩។
ជាការកត់សម្គាល់ គ្រោះអត់ឃ្លាននេះកើតចេញពីបញ្ហាសង្គ្រាម ការបម្រែបម្រួលអាការសធាតុ និងបញ្ហាសេដ្ឋកិច្ច។ ដើម្បីដោះស្រាយបញ្ហាអត់ឃ្លាននេះ អង្គការសហប្រជាជាតិបានស្នើឲ្យមានការផ្តល់ជំនួយម្ហូបអាហារទៅកាន់តំបន់ងាយរងគ្រោះទាំងនោះ។
បើយោងតាមរបាយការណ៍របស់អង្គការអាហារូបត្ថម្ភសកលចេញផ្សាយសម្រាប់ឆ្នាំ ២០២០ នេះ បានឲ្យដឹងថា ការរាតត្បាតនៃជំងឺកូវីត១៩ បានបង្ហាញឲ្យឃើញជាក់ស្ដែងពីភាពទន់ខ្សោយនៃប្រព័ន្ធស្បៀងអាហារ និងសុខាភិបាល ដោយហេតុថាមានមនុស្សម្នាក់ក្នុងចំណោមមនុស្សប្រាំបួននាក់នៃប្រជាជនទូទាំងពិភពលោកកំពុងជួបនូវវិបត្តិអត់ឃ្លាន។
យោងទៅតាមការវិភាគថ្មីរបស់អង្គការសហប្រជាជាតិបានឲ្យដឹងថាប្រព័ន្ធស្បៀងអាហារ និងសុខាភិបាលពិភពលោកត្រូវការឲ្យមានការកែតម្រូវដើម្បីឲ្យមានភាពប្រសើរឡើងជាងមុន ដើម្បីជាដំណោះស្រាយ បញ្ហាខ្វះអាហារូបត្ថម្ភដែលជាការគំរាមកំហែង និងជាមូលហេតុចម្បងនៃបញ្ហាសុខភាពមិនល្អ និងការស្លាប់ទូទាំងពិភពលោក។
ទន្ទឹមគ្នានេះរបាយការណ៍អង្គការអាហារូបត្ថម្ភសកលឆ្នាំ២០២០ បានរកឃើញថាមនុស្សភាគច្រើននៅជុំវិញពិភពលោកមិនអាចទទួលបានអាហារសម្បូរជីវជាតិនោះទេ ព្រោះអាហារដែលផលិតមកភាគច្រើនតែងផ្ដោតទៅលើបរិមាណកាឡូរីជាជាងអាហាររូបត្ថម្ភមានជីវជាតិ ហើយភាគច្រើននោះគឺនៅក្នុងអាហារកែច្នៃដែលមានតម្លៃទាប។
តាមរបាយការណ៍ដដែលបានឲ្យដឹងថាមនុស្សម្នាក់ក្នុងចំណោមប្រាំបួននាក់ ឬមនុស្ស៨២០លាននាក់ទូទាំងពិភពលោកកំពុងជួបបញ្ហាអត់ឃ្លាន ខណៈដែលមនុស្សម្នាក់ក្នុងចំណោមបីនាក់មានជំងឺធាត់។ សព្វថ្ងៃមានការកើនឡើងនៃចំនួនប្រទេសដែលមានបន្ទុកទេ្វដងទៅលើបញ្ហាកង្វះអាហារូបត្ថម្ភ ជំងឺធាត់ និងជំងឺបង្កពីរបបអាហារដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងជំងឺមហារីកជាដើម។
លោក David Nabarro អ្នកតំណាងពិសេសរបស់អគ្គលេខាធិការអង្គការសហប្រជាជាតិទទួលបន្ទុកសនិ្តសុខស្បៀងបានលើកឡើងថារបាយការណ៍ដែលបានសរសេរមុនពេលមានការរាតត្បាតនៃជំងឺ COVID-19 កាន់តែមានសារៈសំខាន់ និងបានព្រមានថានៅពេលដែលគ្រប់ប្រទេសព្យាយាមគ្រប់គ្រង ជំងឺរាតត្បាតកូវីដ១៩នេះ បែរជាព្រលែងដៃចោលពីការខិតខំប្រឹងប្រែងក្នុងការកាត់បន្ថយភាពស្រេកឃ្លាន និងកង្វះអាហារូបត្ថម្ភទៅវិញ។ អង្គការសហប្រជាជាតិក៏បានព្រមានកាលពីខែមុនថាជំងឺរាតត្បាតនេះអាចនឹងបង្កើនចំនួនអ្នកកំពុងប្រឈមនឹងបញ្ហាស្រេកឃ្លានទូទាំងពិភពលោកគុណនឹងពីរ។
លោក Nabarro បានបន្តទៀតថាមនុស្សដែលខ្វះអាហារូបត្ថម្ភងាយនឹងប្រឈមនឹងជំងឺ COVID-19 ដោយសារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំចុះខ្សោយ ខណៈដែលជំងឺធាត់ និងជំងឺទឹកនោមផ្អែមកាន់តែធ្វើឲ្យស្ថានភាពជំងឺ COVID-19 កាន់តែអាក្រក់។
ជាការកត់សម្គាល់ប្រទេសអ្នកមានពលរដ្ឋចំនួនដល់ទៅ១០ដងលើសប្រទេសអ្នកមានដែលស្គមស្គាំងខ្លាំងគឺមិនគ្រប់គ្រាន់ស្តង់ដាទម្ងន់ឡើយ។
ចំណែកអ្នកមានជំងឺធាត់កើតមាននៅប្រទេសអ្នកមានវិញក៏មានច្រើនរហូតដល់ទៅប្រាំដងបើធៀបទៅនឹងប្រជាជនរស់នៅក្នុងប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍។ ការចំណាយទៅលើការព្យាបាលជំងឺធាត់គឺមានចំនួនច្រើនដែលគិតថាស្មើនឹង ១,២ ទ្រីលានដុល្លារក្នុងមួយឆ្នាំ។
អ្នកជំនាញផ្នែកអាកាសធាតុនៅវិទ្យាស្ថាន Nasa Goddard លោកស្រី Cynthia Rosenzweig បានទាមទារឲ្យគ្រប់បណ្ដាប្រទេស និងអង្គការអន្តរជាតិផ្សេងៗចូលរួមធ្វើការកែប្រែប្រព័ន្ធស្បៀងអាហាររបស់ខ្លួនឡើងវិញ។ កង្វះអាហារូបត្ថម្ភគឺជាការគំរាមកំហែងដ៏ខ្លាំងមួយ ហើយមនុស្សដែលខ្វះអាហារូបត្ថម្ភច្រើនតែមានប្រព័ន្ធភាពស៊ាំខ្សោយ និងត្រូវបានគេមើលរំលង។ អ្នកស្រីក៏បានទទូចឲ្យរដ្ឋាភិបាលឲ្យចាប់យកឱកាសនេះដើម្បីកែតម្រូវប្រព័ន្ធស្បៀងអាហារ និងសុខាភិបាលឲ្យមានសមភាព និងនិរន្តរភាពអំឡុងពេលជំងឺ COVID-19 រាតត្បាតនេះ។
លោក Venkatesh Mannar ទីប្រឹក្សាពិសេសផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភឲ្យ Tata Trusts និងវិទ្យាស្ថានកសិកម្ម និងអាហារូបត្ថម្ភ Tata-Cornell បានលើកឡើងថាមនុស្សភាគច្រើនគឺមិនមានលទ្ធភាពក្នុងការជ្រើសរើសរបបអាហារដែលល្អព្រោះតែវិសមភាពនៃប្រព័ន្ធស្បៀងអាហារ។ អ្នកទាំងនោះមិនមានលទ្ធភាពទទួលបានអាហារមានផាសុខភាពនោះទ្បើយ ហើយចំពោះបញ្ហាទាំងនេះគឺមកពីវិសមភាពរវាងខ្សែច្រវ៉ាក់នៃការផ្គត់ផ្គង់អាហារ និងអ្នកប្រើប្រាស់៕
ប្រែសម្រួលដោយ អ៊ុំ ច័ន្ទលក្ខិណា