ភ្នំពេញ៖អង្ករកម្ពុជាខកខានទទួលបានពានរង្វាន់នៃចំណាត់ថ្នាក់លេខ១ចំពោះគុណភាពអង្ករល្អបំផុត របស់ពិភពលោកក្នុងរយៈពេល៣ឆ្នាំជាប់ៗគ្នា។ទោះបីយ៉ាងណាកម្ពុជាបានរក្សាតំណែងអង្ករមានគុណភាពល្អបន្ទាប់ពីម្ចាស់ពានរង្វាន់គឺប្រទេសថៃ។
ប្រទេសផលិតអង្ករធំៗចំនួន៧និងអង្ករ២១ប្រភេទបានចូលរួមប្រកួតប្រជែងក្នុងសន្និសីទស្រូវអង្ករលើកទី៩ នៅទីក្រុងម៉ាកាវប្រទេសចិនកាលពីថ្ងៃទី៦ដល់ថ្ងៃទី៨ ខែវិច្ឆិកានេះ។ប្រទេសផលិតអង្ករទាំងនោះ រួមមាន កម្ពុជា ថៃ វៀតណាម មីយ៉ាន់ម៉ា ស្រីលង្កា ប៉ាគីស្ថាន និងសហរដ្ឋអាមេរិក។
លោក មូល សារិទ្ធ អគ្គលេខាធិការនៃសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាបានប្រាប់វិទ្យុស្ត្រីថា អង្ករផ្ការំដួលកម្ពុជាបានឈរនៅលំដាប់ទី២ជាអង្ករមានគុណភាពល្អ ខណៈដែលអង្ករ« Hom Mali» របស់ប្រទេសថៃបានទទួលពានរង្វាន់ក្នុងចំណាត់ថ្នាក់លេខ១ពីរឆ្នាំជាប់ៗគ្នានៃគុណភាពអង្ករល្អបំផុតរបស់ពិពភលោក។
«អង្ករយើងទោះបីជាមិនជាប់ប៉ុន្តែខ្ញុំមោទភាពថារក្សាតំណែងលំដាប់រងនិងបានរយៈពេលពីរបី ឆ្នាំចុងក្រោយនេះដែរ។ពីមុនមកយើងធ្លាប់ជាប់បីឆ្នាំជាប់គ្នាដែរ។នៅក្នុងបទបង្ហាញរបស់ខាងថៃគេបានលើកអំពីប្រវត្តិនៃការជួយដល់ការវិស័យស្រូវអង្កររបស់គេតាមរយៈព្រះមហាក្សត្រថៃ។»
អង្ករត្រូវបានវិនិច្ឆ័យយោងទៅតាមលក្ខន្តិកៈចំនួន៥ ទាំងមុននិងក្រោយចំអិន។លក្ខន្តិកៈទាំងនោះរួមមាន រូបរាង ព័ណ៌សម្បុរ ក្លិន ប្រវែងនិងសំណើម។អង្ករផ្ការំដួលកម្ពុជាធ្លាប់បានគ្រងតំណែងលេខ១នៃគុណភាពអង្ករល្អបំផុត៣ឆ្នាំជាប់គ្នាចាប់ពីឆ្នាំ២០១២រហូតដល់ឆ្នាំ២០១៤។
លោក មូល សារិទ្ធ បញ្ជាក់ថា កម្ពុជាបានយកអង្ករចំនួន៣សំណាកទៅប្រកួតប្រជែងប៉ុន្តែអង្ករកម្ពុជាពុំទទួលបានពានរង្វាន់ទេ។ទោះបីយ៉ាងណាអង្ករកម្ពុជាបានទទួលការចាប់អារម្មណ៍ពីក្រុមហ៊នវិនិយោគចិននីងវៀតណាមចង់បញ្ជាទិញពីកម្ពុជា។
លោក មូល សារិទ្ធ អគ្គលេខាធិការនៃសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាគ្រោងនឹងស្នើសុំធ្វើជាម្ចាស់ផ្ទះក្នុងការរៀបចំការប្រកួតប្រជែងអង្ករមានគុណភាពល្អបំផុតប្រចាំឆ្នាំកម្រិតពិពភលោកនៅឆ្នាំ ក្រោយនេះ។
លោក សារិទ្ធបន្ថែមថាអង្ករកម្ពុជាទើបនឹងបង្កើតម៉ាកសញ្ញាអង្ករឈ្មោះ«ម៉ាលីសអង្គរ»នៅក្នុងឆ្នាំ២០១៤ ហើយកំពុងស្នើសុំចុះបញ្ជីនៅក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម។
បើយោងតាមរបាយការណ៍របស់លេខាធិការដ្ឋាននៃច្រកចេញចូលតែមួយបង្ហាញថាការនាំចេញអង្ករទៅប្រទេសចិនបានកើនឡើង៥៩ភាគរយក្នុងរយៈពេល១០ខែដំបូងក្នុងឆ្នាំ២០១៧ បើធៀបទៅនឹងរយៈពេលដូចគ្នាកាលពីឆ្នាំមុន។
របាយការណ៍ដដែលបញ្ជាក់ថាកម្ពុជានាំចេញអង្ករជាង១៤ម៉ឺនតោនទៅប្រទេសចិនក្នុងរយៈពេល១០ខែមកនេះខ្ពស់ជាងប្រទេសបារាំងនិងប៉ូឡូញ។
របាយការណ៍នេះបង្ហាញថា ការនាំអង្ករទៅប្រទេសចិនមានចំនួន២៩ភាគរយនៃការនាំចេញអង្ករសរុបជិត៥០ម៉ឺនតោនចាប់ពីខែមករាដល់តុលានៅឆ្នាំ២០១៧នេះកើនឡើងចំនួន១៧ភាគរយបើធៀបទៅនឹងរយៈពេលដូចគ្នាកាលពីឆ្នាំមុន។
ប្រទេសបង់ក្លាដេសនាំចេញអង្ករពីកម្ពុជា២៥ម៉ឺនតោនក្នុងមួយឆ្នាំ។ប្រទេសចិនបញ្ជាទិញអង្ករពីកម្ពុជា៣០ម៉ឺនតោនក្នុងមួយឆ្នាំ។ប្រទេសកម្ពុជាផលិតស្រូវជាង៩លានតោនក្នុងមួយឆ្នាំនិងមានអង្ករជាង៣លានតោនសម្រាប់ការនាំចេញប្រចាំឆ្នាំ៕