ភ្នំពេញ៖ កសិករខ្មែរ កំពុងនិយមខ្លាំងទៅលើការប្រើជីគីមីព្រោះវាផ្ដល់ទិន្នផលខ្ពស់។ ក៏ប៉ុន្ដែកសិករមិនបានដឹងទេ ថាការប្រើ ជីគីមីកាន់តែច្រើន មិនត្រឹមតែបង្កមហន្ដរាយដល់សុខភាពអ្នកបរិភោគប៉ុណ្ណោះទេ តែវា ក៏នឹងបង្កក្ដីមហន្ដរាយដល់ដីកសិកម្មរបស់ដូនតាមខ្មែរផងដែរ។ ដោយមើលឃើញហានិភ័យដ៏គ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាពប្រជាជនកម្ពុជាដូចនេះ អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ អ្នកជំនាញការ ប្រើប្រាស់ជីសរីរាង្គធម្មជាតិ ទៅលើដំណាំ បានចំណាយពេលជាង ៩ឆ្នាំចុះជួបកសិក ២៥ខេត្ដ និង រាជធានី ដើម្បីពន្យល់ពីគ្រោះថ្នាក់នៃការប្រើជីគីមីនេះ ហើយងាកមកប្រើប្រាស់ជីសរីរាង្គធម្មជាតិវិញ។
តទៅនេះគឺជាជីវព័ត៌មានស្ដីពីអ្នកស្រី លី ប៉ោជូ ប្រធានក្រុមហ៊ុនជីសរីរាង្គ សញ្ញាក្របីក្រហម ដែលរៀបរៀងឡើងដោយលោក លៀ ស៊ីណា៖
រយៈពេល ៩ឆ្នាំ ដែលអ្នកស្រី លី ប៉ោជូ ចំណាយពេលវេលាធ្វើដំណើរទៅគ្រប់ច្រកល្ហកតាមបណ្ដាខេត្ដនៃប្រទេសកម្ពុជា ដើម្បីជួបប្រជាកសិករខ្មែរ ពន្យល់ពីគុណវិបត្ដិនៃការប្រើប្រាស់ជីគីមីទៅលើដំណាំ និងផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពមនុស្ស។ តែពិតជាមិនងាយស្រួលនោះទេ ទម្រាំប្រជាកសិករខ្មែរព្រមងាកចេញពីការប្រើប្រាស់ជីគីមី ដែលជាប្រភេទជីដ៏ពេញនិយមរបស់ពួកគាត់នៅតាមទីជនបទ ព្រោះជីគីមី ងាយប្រើ និងបង្ហាញប្រសិទ្ធភាពក្នុងរយៈពេលដ៏ខ្លី រហ័សទាន់ចិត្ដតាមបំណងដែលកសិករចង់បាន។ អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ ៖«ពពួកជីសរីរាង្គវាមានគុណប្រយោជន៍ច្រើនសម្រាប់កសិករ ក៏ប៉ុន្ដែនៅពេលដំណាក់កាលហ្នឹងយើងអត់ទទួលបានជោគជ័យទេ ដោយសារកាលពីឆ្នាំ២០០៩ កសិករពេញនិយមមែនទេ ពីការប្រើប្រាស់ជីគីមី ដល់យើងយកជីសរីរាង្គទៅលក់ឲ្យគាត់ គឺគាត់មិនសូវពេញចិត្ដទេ»។
បើទោះជាការនាំជីសរីរាង្គមកលក់នៅកម្ពុជាមិនទទួលបានជោគជ័យនៅដំណាក់កាលដំបូងក្ដី ក៏ប្រធានក្រុមហ៊ុនជី សរីរាង្គធម្មជាតិ សញ្ញាក្របីក្រហម កូនខ្មែរ សែចិនរូបនេះ មិនធ្លាប់មានគំនិតបោះបង់ការតស៊ូរបស់ខ្លួនត្រឹមតែការបដិសេធពីប្រជាកសិករម្ដង ឬពីរដងនោះទេ។ បើទោះជាពេលខ្លះអ្នកស្រីបាក់ទឹកចិត្ដជាខ្លាំង ព្រោះតែការមិនទទួលយកពីកសិករខ្មែរ ការស្ដីបន្ទោសពីក្រុមសាច់ញាតិ និងការជួបផលលំបាកជាខ្លាំង ផ្នែកសេដ្ឋកិច្ចទ្រទ្រង់ក្រុហ៊ុនក្ដី។
អ្នកស្រី លី ប៉ោ ជូ៖«មានច្រើនមានអ្នកខ្លះថា ខ្ញុំល្ងង់ណាស់គេលក់ជីគីមីគេមានគ្រប់គ្នាឯងមកលក់ជីសរីរាង្គកាលណាមាននឹងគេ ហើយបើយើងនិយាយពីយុទ្ធសាស្ដ្ររបស់អ្នកទីផ្សារគេគួរតែលក់វិញគឺគេនឹងយកអ្វីមកលក់តម្រូវទីផ្សារ តែខ្ញុំមិនលក់ទេ គឺដោយសារពេលយើងប្រើប្រាស់ជីគីមីវាមានផលប៉ះពាល់ ហើយក្រោយប្រើធ្វើឲ្យដីសឹករិចរិល ប៉ះពាល់សុខភាព ធ្វើឲ្យទិន្នផលថយចុះ ដល់ឃើញតែបញ្ហាចឹងក៏សម្រេចថា ទោះជាមានអ្នកណាដៀលថាល្ងង់ ហើយមិនមានការគាំទ្រពីក្រុមគ្រួសារ និងអ្នកនៅជុំវិញខ្លួនក៏ដោយក៏នៅតែទៅមុខទៀត»។
អ្នកស្រី ជូ មិនមែនជាកូនកសិករនោះទេ ហើយអ្នកស្រីក៏គ្មានចំណូលចិត្ដធ្វើកសិកម្មអ្វីដែរ កាលពីអ្នកស្រីនៅក្មេង។ ព្រោះអ្នកស្រីមើលឃើញពីភាពហត់នឿយ លំបាក និងការរស់នៅជាមួយដី ជាមួយភក់ច្រើនជាងការរស់នៅដោយសុខស្រួល។ ក៏ប៉ុន្ដែក្រោយពេលដែលអ្នកស្រីរៀបអាពាហ៍ពិពាហ៍ និងចូលប្រឡូកការបើកអាជីវកម្មលក់ជីសេរីរាង្គធម្មជាតិអ្នកស្រីក៏ចាប់ផ្ដើមមានអារម្មណ៍ថា ចូលចិត្ដ និងស្រឡាញ់កសិកម្ម ខណៈបានឃើញភាពជឿនលឿន នៃវិស័យកសិកម្មធម្មជាតិរបស់ប្រទេសជិតខាងកម្ពុជា។ អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ ៖«កាលពីដំបូងស្អប់កសិកម្មណាស់ អត់ចូលចិត្ដកសិករទេព្រោះឃើញកសិករនៅហាលក្ដៅ ហើយសម្លៀកបំពាក់អត់ស្អាតទេ ក៏ប៉ុន្ដែនៅពេលដែលលក់ជី ចាប់ផ្ដើមចូលប្រឡូកក្នុងវិស័យកសិកម្ម មានអារម្មណ៍ថា វិស័យកសិកម្មហ្នឹងជាសេចក្ដីសុខរបស់នាងខ្ញុំ ចង់ជួយកសិករ ស្រឡាញ់ដើមឈើ ស្រឡាញ់ធម្មជាតិ ដោយសារឃើញកសិកម្មធម្មជាតិប្រទេសគេកាន់តែទៅមុខ អញ្ចឹងយើងក៏ចង់ជួយឲ្យប្រទេសយើងដើរទៅដូចគេ ហើយឲ្យកសិករមានទីពឹងមិនមែនចាំតែជីគីមីទេទើបអាចធ្វើកសិកម្មបាន»។
ព្រោះតែមានទឹកចិត្ដដូចនេះ អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ ថ្វីបើមិនអាចជួយជាប្រាក់កាក់ដល់កសិករខ្មែរ ដែលជ្រុលខ្លួប្រើប្រាស់ជីគីមីរហូតដល់ខូចគុណភាពដី បង្កបង្កើនផលលែងទៅមុខក្ដី ក៏ប៉ុន្ដែអ្នកស្រីបានលះបង់ទាំងកម្លាំងកាយ កម្លាំងចិត្ដធ្វើដំណើរទៅគ្រប់ច្រកល្ហក ទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា ដើម្បីជួយប្រជាកសិករខ្មែររកវិធីដោះស្រាយ។ អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ៖« ២៤ ខេត្ដ ក្រុងគ្មានខេត្ដណាមួយថាមិនបានទៅទេ គឺទៅអស់ហើយ សឹងតែគ្រប់ស្រុក ភូមិអីហ្នឹងគឺគ្រប់ហ្មង ដើរប្រជុំតាមភូមិ ឲ្យបុគ្គលិកចុះណាត់ ឬមានអតិថិជនទាក់មកគឺទៅតែម្ដងឲ្យតែលឺថាមានបញ្ហា មិនថាជ្រៅប៉ុណ្ណា ឆ្ងាយប៉ុណ្ណាអត់ខ្លាចគឺទៅ ដោយចិត្ដចង់ជួយហ្មង ព្រោះយើងជួយជាលុយអីមិនបាន តែចង់ជួយរកដំណោះស្រាយ»។
រយៈពេលជិត ១០ឆ្នាំហើយដែលអ្នកស្រី លី ប៉ោជូ ប្រធានក្រុមហ៊ុនជីសរីរាង្គធម្មជាតិ សញ្ញាក្របីក្រហម បានធ្វើការងារដោយផ្ទាល់ជាមួយកសិករដែលធ្វើឱ្យ អ្នកស្រីមានបទពិសោធន៍យ៉ាងច្រើន ដោយគ្រាន់តែឃើញពីសភាពរុក្ខជាតិ និងដី អ្នកស្រីអាចសន្និដា្ឋនពីដើមហេតុនៃបញ្ហាបានយ៉ាងច្បាស់។ ក៏ប៉ុន្ដែកសិករខ្មែរ ភាគច្រើនបំផុត គឺមិនងាយផ្ដល់ទំនុកចិត្ដលើស្ដ្រីជាអ្នកជំនាញកសិកម្មនោះទេ បើទោះជានិយាយត្រូវពីដើមហេតុដែលនាំឲ្យដីកសិករខូចក៏ដោយ។ អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ ៖«ខ្ញុំមានបញ្ហាហ្នឹងមែនទេគឺទី១ គេអត់ជឿជាក់លើមនុស្សស្រី គេអត់សូវឲ្យតម្លៃយើងហា អ្នកបច្ចេកទេសមតែជាមនុស្ស ដល់គាត់ឃើញយើងជាស្ដ្រីគាត់មិនឲ្យតម្លៃយើងជាអ្នកបច្ចេកទេសទេ ទោះបីយើងឲ្យព័ត៌មានគាត់ត្រូវក៏គាត់អត់សូវទុកចិត្ដយើងដែរ ប៉ុន្ដែខ្ញុំមិនដែលខ្វល់ទេ សំខាន់ខ្ញុំខំជួយអ្នកដែលមានបញ្ហាដែលរត់មកជំនួយឲ្យបានជោគជ័យខ្ញុំចង់បានប៉ុណ្ណឹង»។
អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ គឺជាប្រធានក្រុមហ៊ុនជីសរីរាង្គ សញ្ញាក្របីក្រហម ដែលនាំចូលដោយផ្ទាល់ពីក្រុមហ៊ុនផលិតជីសរីរាង្គធម្មជាតិ ពីប្រទេសថៃ។ ស្ដ្រីវ័យកណ្ដាលរូបនេះបានចំណាយពេលទាំងស្រុងតាំងពីឆ្នាំ២០០៩មក ដើម្បីសិក្សាពីគុណភាពជីសេរីរាង្គធម្មជាតិ សញ្ញាក្របីក្រហម មុនពេលសម្រេចចិត្ដនាំចូលមកកម្ពុជា។
ជីសរីរាង សញ្ញាក្របីក្រហម នេះ គឺជាប្រភេទជីដែលត្រូវបានផលិតចេញពីកាកសំណល់ស្អាត ជាកាកសំណល់ឧស្សាហកម្ម ដែលគេផលិតអាហារ ពពួកលាមកសត្វគ្រប់ប្រភេទក្នុងវិស័យកសិកម្ម សារធាតុរ៉ែ សារធាតុចិញ្ចឹម ១៦យ៉ាង ប្រភេទបាក់តេរីល្អ ដែលនឹងជួយកែប្រែដី ដែលរឹង ក្ដាំង ប្រៀបបាននឹងដុំឈើ ខ្សោះជីជាតិ ដែលមើលទៅហាក់ដូចជាដីខ្សាច់គ្មានស្មៅដុះសូម្បី ១ទង ឲ្យវិលមកជាដីដែលសម្បូរជីជាតិសម្រាប់រុក្ខជាតិឡើងវិញ។
អ្នកស្រី លី ប៉ោជូ គឺជាកូនស្រី នៃគ្រូសារដែលមានជីវភាពមធ្យមរស់នៅក្នុងភូមិស្រុក នាខេត្ដកំពង់ធំ។ អ្នកស្រីបានរៀបអាពាហ៍ពិពាហ៍កាលពីអ្នកស្រីអាយុ ២០ឆ្នាំ។ បច្ចុប្បន្នអ្នកស្រី និងស្វាមី មានកូនប្រុស ស្រី ចំនួនពីរនាក់។
ស្ត្រីអ្នកជំនាញ ខាងផ្នែកកសិកម្មរូបនេះ បង្ហាញក្ដីសង្ឃឹមថា តាមរយៈការចុះអប់រំរបស់អ្នកស្រីដោយផ្ទាល់ ប្រជាកសិករខ្មែរ នឹងយល់កាន់តែច្បាស់ជុំវិញផលលំបាកនៃការប្រើប្រាស់ជីគីមី ដែលបង្កផលប៉ះពាល់ក្នុងរយៈពេលវែងតទៅថ្ងៃអនាគត ដែលមិនដូចនឹងការប្រើប្រាស់ជីសរីរាង្គធម្មជាតិនោះទេ ដែលនឹងផ្ដល់ផលចំពោះសុខភាពមនុស្ស សុខភាពសត្វ ហើយនឹងធ្វើឲ្យជីវិតរស់នៅប្រកបដោយសុខមាភាព៕