នៅថ្ងៃទី២៩ ខែកុម្ភៈ នេះ សហគមន៍កសិករផលិតកសិផលធម្មជាតិនៃអង្គការសេដាក បានបើកផ្សារណាត់សហគមន៍អ្នកផលិតកសិផលធម្មជាតិមួយកន្លែងបន្ថែមទៀត ដែលមានទីតាំងនៅរង្វង់មូលផ្សារស្គន់ ក្នុងស្រុកជើងព្រៃ ខេត្តកំពង់ចាម។ ផ្សារណាត់សហគមន៍កសិផលធម្មជាតិនេះ មានតាំងលក់ នូវ បន្លែ ត្រី សាច់ ដែលសុទ្ធសឹងជា ផលិតធម្មជាតិសុទ្ធសាធគ្មានសារជាតិនោះឡើយ។
លោក កែវ សុខា រាយការណ៍ពីព័ត៌មាននេះ ៖
អ្នកសម្របសម្រួលរបស់អង្គការសេដាកលោក ជួប សុនិវត្ដ បាននិយាយថា ការបើកជាផ្សារណាត់សហគមន៍លក់កសិផលសរីរាង្គនៅលើទីផ្សារបែបនេះ គឺដើម្បីឱ្យប្រជាពលរដ្ឋក្នុងខេត្តកំពង់ចាមនេះ បានទទួលទាននូវបន្លែសរីរាង្គដែលជាផលិតផលធម្មជាតិពិតប្រាកដគ្មានសារជាតិគីមី។ លើសពីនេះទៀត ការបើកជាផ្សារណាត់សហគមន៍នេះ ក៏អាចជួយឱ្យកសិករចេះធ្វើអាជីវកម្មដោយខ្លួនឯង ពោលគឺមិនរង់ចាំលក់ផលិតផលឱ្យតែឈ្មួលកណ្ដាលនោះទេ។
លោក ជួប សុនិវត្ដ៖ «កសិករក៏អាចក្លាយជាកសិពាណិជ្ជករដែរ មិនមែនថាគាត់មានផ្នត់គំនិតថា ជាកសិករផលិតគ្រាន់ហូប មិនមានទីផ្សារសម្រាប់គាត់ទេ យើងមិនចង់បានអញ្ចឹងទេ! យើងចង់ឱ្យកសិករយើង គាត់អាចមានឱកាសក្លាយជាកសិពាណិជ្ជករដែរ មានន័យថា ជាអ្នកជំនួញ ដែលគាត់អាចផលិតបានផង មានទីផ្សារសម្រាប់គាត់លកផង»។
កសិករមួយរូបដែលបានយកបន្លែមកតាំងលក់នៅផ្សារណាត់សហគមន៍ លោក មាជ សារ៉ូ លើកឡើងថា លោករីករាយជាខ្លាំងដែល បន្លែ ត្រី សាច់ និងផលិតផលសរីរាង្គបានតាំងលក់ មានការគាំទ្រពីប្រជាពលរដ្ឋក្នុងខេត្តកំពង់ចាមបែបនេះ។ លោក មាជ សារ៉ូ បន្តថា ពីមុនលោកដាំបន្លែសរីរាង្គនេះ គឺទុកគ្រាន់តែទទួលទានក្នុងក្រុមគ្រួសារ និងសេសសល់លក់ទៅកាន់ទីផ្សារតិចតួចតែប៉ុណ្ណោះ តែដោយមានផ្សារណាត់ដែលបង្កើតឡើងដោយអង្គការសេដាក់បែបនេះ លោកបានពង្រីកការដាំដំណាំបន្ថែម ដែលនេះធ្វើឱ្យជីវភាពគ្រួសាររបស់លោកមានភាពល្អប្រសើរជាងមុន។
លោក មាជ សារ៉ូ៖ «កាលមិនទាន់បង្កើតផ្សារណាត់ហ្នឹង ខ្ញុំលក់តាមភូមិ តាមសហគមន៍តិចតួច ហើយពួកយើងមិនហ៊ានដាំច្រើនទេ ខ្លាចមិនមានទីផ្សារ។ ដល់ពេលយើងចាប់ផ្តើមគិតថា បើយើងលក់តាមសហគមន៍ គឺយើងដាំលក្ខណៈទ្រង់ទ្រាយតូចទេ អញ្ចឹងយើងមិនអាចរកចំណូលឱ្យគ្រួសារបានទេ អញ្ចឹងយើងពង្រីកគ្នាជាសហគមន៍ហើយបង្កើតជាផ្សារណាត់លក់ផលិតផលរបស់ខ្លួន ដ៏ពេលលក់ដាច់មានអ្នកគាំទ្រធ្វើឱ្យខ្ញុំមានកម្លាំងចិត្តសប្បាយ»។
ស្រី្តមេផ្ទះមួយរូបដែលមកទិញបន្លែក្នុងផ្សារណាត់សហគមន៍នេះ អ្នកស្រី ពេជ្រ ចិន្តា និយាយថា អ្នកស្រីរីករាយដែលកសិករចេះនាំយកផលិតផលកសិផលរបស់ពួកគាត់ដាំបាន មកលក់នៅលើទីផ្សារបែបនេះ។ ហើយអ្វីដែលប្រសើរទៀតនោះ អ្នកស្រីថា គឺកសិករបាននាំយកបន្លែដែលគ្មានសារជាតិគីមីមកលក់ជូនប្រជាពលរដ្ឋ ឱ្យបានទទួលទាន។ អ្នកស្រីបន្តថា សព្វថ្ងៃអ្នកស្រីពិបាករកទិញបន្លែ ត្រី សាច់ យកទៅធ្វើម្ហូបខ្លាំងណាស់ ព្រោះបន្លែ ត្រី សាច់ នៅលើទីផ្សារបច្ចុប្បន្នសម្បូរទៅដោយសារជាតិគីមីដែលធ្វើឱ្យ ប៉ះពាល់សុខភាពអ្នកទទួលទានជាខ្លាំង។
អ្នកស្រី ពេជ្រ ចិន្តា៖ «ខ្ញុំយល់ថាល្អ ប្រសិនជាមានផ្សារណាត់អញ្ចឹងរាល់ថ្ងៃ ខ្ញុំនឹងចូលចិត្តទិញរាល់ថ្ងៃ និងគាំទ្រ។ សម្រាប់តម្លៃដូចជាមិនថ្លៃអីប៉ុន្មានទេ ខុសតិចតួច ប៉ុណ្ណឹងអាចទិញបានមិនថ្លៃទេ។
ស្ត្រីមេផ្ទះមួយរូបទៀត អ្នកស្រី ជា សុខា និយាយថា អ្នកធ្លាប់មានជំងឺរាគរុសជារឿយៗដោយសារការបរិភោគបន្លែដែលនាំចូល ពីប្រទេសក្រៅ ដែលមានផ្ទុកសារជាតិគីមី។ អ្នកស្រីបន្ថែមថា នៅពេលទិញបន្លែពីផ្សារម្តងៗ អ្នកស្រីមានការហត់នឿយច្រើន ព្រោះត្រូវចំណាយពេលត្រាំបន្លែទាំងនោះក្នុងទឹក ឬត្រូវដាំទឹកក្តៅដើម្បីស្រុះបន្លែឱ្យអស់សារជាតិគីមី។
បើទោះបីអនុវត្តបែបនេះកី្ត តែអ្នកស្រីនៅតែព្រួយបារម្ភក្នុងចិត្តជានិច្ច ព្រោះសង្ស័យថានៅតែមានសារជាតិគីមី។ ស្ត្រីមេផ្ទះរូបនេះ គាំទ្រឱ្យប្រជាកសិករលក់បន្លែសរីរាង្គបែបនេះជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ អ្នកស្រី ជា សុខា៖ «ចាស! បារម្ភខ្លាចមានជាតិគីមី អត់ដឹងថាគេយកមកពីណា ចេះតែទិញហូបទៅ។ ពេលចូលផ្សារទិញម្តងៗខ្វល់ចិត្ត ខ្លាចពុល ព្រោះឥឡូវមានជាតិគីមីច្រើន ធ្វើឱ្យយើងឈឺច្រើន ហូបបន្លែមិនស្រួលហ្នឹងរាក ក្អួត។
សូមបញ្ជាក់ថា ផ្សារណាត់សហគមន៍កសិផលធម្មជាតិរបស់កសិករអង្គការសេដាក មានចំនួន ៦ ទីតាំងនៅតាមបណ្ដាខេត្តនានា រួមមាន៖ ខេត្តកំពង់ស្ពឺ ខេត្តកំពង់ធំ ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង ខេត្តសៀមរាប ខេត្តត្បូងឃ្មុំ និងខេត្តកំពង់ចាម។ ចំណែកនៅរាជធានីភ្នំពេញមាន ផ្សាររបស់អង្គការសេដាកចំនួន ៨កន្លែង មានដូចជា នៅសាខាកម្ពុជាក្រោមក្បែរពេទ្យលោកសង្ឃ សាខាផ្សារចាស់ជិតសាកលវិទ្យាល័យន័រតុន សាខាបុរីពិភពថ្មីបឹងឈូក ទល់មុខក្លោងទ្វាផ្សារឈូកមាស សាខា NORTH BRIDGE សាខាអូបែកក្អម សាខាឥន្ទ្រទេវីទួលគោក និងសាខាបឹងសាឡាងជាដើម។
ក្រៅពីការលក់ផលិតផលបន្លែផ្លែឈើសរីរាង្គស្រស់ៗ ផ្សារណាត់សហគមន៍ ក៏មានលក់នូវផលិតផលកែច្នៃផងដែរ មានដូចជា ត្រីងៀត ត្រីឆ្អើរ សាច់ជ្រូកផាត់ ទឹកត្រី ទឹកស៊ីអ៊ីវ ទឹកម្ទេស សៀងផ្អែម និងប្រហុក ផ្អកជាដើម។ ចំណែកឯប្រភេទសាច់វិញ មានដូចជា សាច់មាន់ សាច់ជ្រូក និងត្រីផងដែរ ដែលផលិតផលកសិកម្មទាំងនេះ គឺសុទ្ធសឹងតែជាស្នាដៃកែច្នៃរបស់កសិករខ្មែរសុទ្ធសាធ៕