en     km
en     km

ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងមានហានិភ័យខ្ពស់ក្នុងការកើតជំងឺមហារីកសុដន់

Share

មហារីកសុដន់គឺជាមហារីកមួយប្រភេទដែលត្រូវបានគេរកឃើញញឹកញាប់បំផុត នៅអង្គការសុខភាពពិភពលោកក្នុងតំបន់នៅអឺរ៉ុប (The WHO European Region) ដែលមានស្ត្រីចំនួន ១៥៧៩ នាក់ត្រូវបានធ្វើរោគវិនិច្ឆ័យជារៀងរាល់ថ្ងៃ។

ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងគឺជាកត្តាដ៏សំខាន់នាំឱ្យកើតជំងឺនេះ។ ក្នុងចំណោមមហារីកសុដន់ ១០០ ករណី គេរកឃើញមាន៧ករណី បង្កឡើងដោយគ្រឿងស្រវឹង។ អង្គការសុខភាពពិភពលោកលើកទឹកចិត្តឱ្យមនុស្សគ្រប់គ្នាយល់នូវហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសុដន់នេះ ដែលអាចកាត់បន្ថយបាន ដោយគ្រាន់តែកាត់បន្ថយការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងតែប៉ុណ្ណោះ។

 

រូបភាពនេះមានប្រភពពីគេហទំព័របរទេស

 

បន្ថែមពីនេះ យោងតាមការប៉ាន់ប្រមាណពីទីភ្នាក់ងារអន្តរជាតិសម្រាប់ការស្រាវជ្រាវជំងឺមហារីក (IARC) បានបង្ហាញថាក្នុងឆ្នាំ ២០២០ ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងជាដើមហេតុនៃជំងឺមហារីកសុដន់ថ្មីជិត ៤០ 000 ករណីនៅក្នុងតំបន់អឺរ៉ុប។

តាមប្រភព IARC ដដែលបានលើកឡើងថា​ គ្រឿងស្រវឹងឬអាល់កុលត្រូវបានចាត់ថ្នាក់ជាក្រុមទី ១ ដែលមានសារធាតុបង្កមហារីកដល់មនុស្ស។​ វាត្រូវផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺមហារីក ៧ ប្រភេទទៀតក្រៅពីមហារីកសុដន់ស្ត្រី។ វាបង្កើនហានិភ័យនៃការកើតជំងឺមហារីកមាត់ បំពង់ក​​ បំពង់អាហារ បំពង់សំឡេង ថ្លើម  និងមហារីកពោះវៀនធំ។

រូបភាពនេះមានប្រភពពីគេហទំព័របរទេស

 

បើតាមគេហទំព័រគ្លីនិច Cleveland របស់សហរដ្ធអាមេរិក ក៏បានបង្ហាញពីការសិក្សាស្រាវជ្រាវដ៏ធំមួយលើស្ត្រីចំនួន ១០៥,៩៨៦ នាក់បានបង្ហាញថា ការទទួលស្រា ៣ កែវ ឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍ មានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺមហារីកសុដន់ ១៥% បើប្រៀបធៀបទៅស្ត្រីដែលមិនផឹកស្រាទាល់តែសោះ។

អ្នកជំនាញប៉ាន់ប្រមាណថា ហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសុដន់កើនឡើង ១០% ទៀតសម្រាប់ស្ត្រីដែលទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងរៀងរាល់ថ្ងៃ។

 ហេតុអ្វី​បាន​ជា​ប្រើ​គ្រឿង​ស្រវឹង​បង្កើន​ហានិភ័យជំងឺ​មហារីក?

តាមគេហទំព័រ មជ្ឈមណ្ឌលគ្រប់គ្រង និងបង្ការជំងឺរបស់សហរដ្ធអាមេរិច(CDC) បានពន្យល់ថា នៅពេលអ្នកទទួលទានគ្រឿងស្រវឹង រាងកាយរបស់អ្នកបំបែកជាតិអាល់កុលទៅជាសារធាតុគីមីមួយហៅថា acetaldehyde។ សារធាតុគីមីនេះ(Acetaldehyde)នឹងបំផ្លាញ DNA របស់អ្នក និងរារាំងការជួសជុលកោសិការខូចខាត។ នៅពេល DNA ខូចខាត ធ្វើឱ្យកោសិកាថ្មីអាចលូតលាស់ពី DNA ខូចខាតនោះ ហើយបង្កើតដុំសាច់មហារីក។

 

រូបភាពនេះមានប្រភពពីគេហទំព័របរទេស

 

តទៅនេះ យើងនឹងលើកយកនូវជំហានដែលស្រ្តីអាចធ្វើទៅបាន ក្នុងការកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសុដន់នេះ។

ប្រសិនបើស្រ្តីមានគោលបំណង កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសុដន់ ស្រ្តីត្រូវកំណត់បរិមាណគ្រឿងស្រវឹងដែលទទួលទាន ឬអាចជ្រើសរើសឈប់ទទួលទានទាំងស្រុង។ ប៉ុន្តែ​ប្រសិន​បើស្រ្តីចង់បន្តការទទួលទាន ស្រ្តីអាចទទួលទាន​​ ​គ្រឿងស្រវឹងនេះ ​ពីរដង ឬ​តិច​ជាង​នេះ​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍។

សម្រាប់មនុស្សភាគច្រើន ការផឹកស្រាគឺជារឿងសង្គម។ ប៉ុន្តែ​ការ​កាត់បន្ថយ​ការ​សេព​គ្រឿង​ស្រវឹងមិនមានន័យថា​ ​បន្ថយ​ការ​ជួប​មិត្តភ័ក្ដិ និង​ក្រុម​គ្រួសារ​របស់​ពួកគេ​ឡើយ។

សូមចងចាំថា មនុស្សគ្រប់រូបជាពិសេសស្រ្តីត្រូវគិតអំពីសុខភាពជានិច្ច ដើម្បីកាត់បន្ថយកម្រិតហានិភ័យជំងឺមហារីកសុដន់ និងមហារីកផ្សេងទៀតឱ្យកាន់តែទាបតាមដែលអាចធ្វើទៅបាន។

 

រូបភាពនេះមានប្រភពពីគេហទំព័របរទេស

 

ក្រៅពីការចូលរួមរបស់ស្រ្តីខ្លួនឯងផ្ទាល់ អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) ក៏បានណែនាំគោលការណ៍មួយចំនួន ដែលជាមធ្យោបាយដ៏មានប្រសិទ្ធិភាព ក្នុងការកាត់បន្ថយកម្រិតនៃការប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹង និងកាត់បន្ថយចំនួនករណីមហារីកដែលបណ្តាលមកពីការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងនេះផងដែរ។  

គោលការណ៍ទាំងនោះមានដូចជា បង្កើនតម្លៃគ្រឿងស្រវឹង ដោយការបង្កើនពន្ធគយ។ ហាមឃាត់ ឬដាក់កម្រិតទីផ្សារគ្រឿងស្រវឹងនៅគ្រប់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយគ្រប់ប្រភេទ។ និងគោលការណ៍ចុងក្រោយគឺ កាត់បន្ថយវត្តមានគ្រឿងស្រវឹងលើទីផ្សារ តាមរយៈការកំណត់ម៉ោងលក់ជាដើម។

អង្គការសុខភាពពិភពលោកក៏បានផ្ត​ល់អនុសាសន៍យ៉ាងមុតមាំដល់ប្រទេសទាំងអស់ ត្រូវពន្យល់អំពីគ្រោះថ្នាក់ឬបញ្ហាសុខភាព នៅលើស្លាកសញ្ញាគ្រឿងស្រវឹង។ ដូច្នេះអ្នកប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹងអាចសម្រេចចិត្តបានយ៉ាងល្អ ក្នុងការជ្រើសរើសទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងដែរឬអត់ ៕​

 

 

«ទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងកាន់តែតិច ហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក៏កាន់តែទាប»

«The less alcohol you drink, the lower your risk for cancer»

Share

Image
Image
Image