ភ្នំពេញ ៖ មន្ដ្រីនាំពាក្យក្រសួងសុខាភិបាល បានបញ្ជាក់លើបណ្ដាញទំនាក់ទំនងសង្គមថា សរុបករណីពុលត្រីក្រពត នៅខេត្ដព្រះសីហនុ និងខេត្ដកោះកុង មានជនងរងគ្រោះ ១១នាក់ ហើយមានអ្នកស្លាប់ចំនួន ០២នាក់។ ករណីពុលក្នុងខេត្ដព្រះសីហនុ មានជនរងគ្រោះ ០២នាក់ទៀត កំពុងសង្គ្រោះបន្ទាន់។ មន្ដ្រីសុខាភិបាខេត្ដ រំពឹងថា អ្នកទាំងពីរចុងក្រោយនេះ នឹងបានធូរស្រាលមកវិញក្នុងពេលឆាប់ៗ។
លោក លៀ ស៊ីណា រាយការណ៍ ៖
មន្ដ្រីនាំពាក្យ ក្រសួងសុខាភិបាល លោកវេជ្ជបណ្ឌិត លី សូវ៉ាន់ បានសរសេរលើបណ្ដាញសង្គម នាយកដ្ឋានប្រយុទ្ធនឹងជំងឺឆ្លងថា សរុបជនរងគ្រោះដោយសារការពុលត្រីក្រពតសមុទ្រ នៅក្នុងខេត្ដព្រះសីហនុ និងខេត្ដកោះកុង ចន្លោះពីថ្ងៃទី២៥-២៧ ខែតុលា មានជនរងគ្រោះចំនួន ១១នាក់ ហើយពីរនាក់ក្នុងចំណោមនេះបានស្លាប់។
យោងតាមការប្រាប់ឲ្យដឹងពីមន្ដ្រីមន្ទីរសុខាភិបាលខេត្ដព្រះសីហនុ ទទួលបន្ទុកឆ្លើយតបបន្ទាន់ លោក អៀម សុខពីនីបានបញ្ជាក់ថា គិតថាពីថ្ងៃទី២០-២៥ ខែតុលា មានពលរដ្ឋចំនួន ១០នាក់បានពុលត្រីក្រពតសមុទ្រ ហើយមានកុមារីម្នាក់បានស្លាប់ ខណៈកំពុងបញ្ជូនទៅមន្ទីរពេទ្យ។ គិតត្រឹមថ្ងៃទី២៧ ម្សិលមិញ ជនរងគ្រោះទាំង ០៩នាក់ ០៧នាក់មានអាការធូរស្រាល ខ្លះបានចេញពីពេទ្យ និងខ្លះទៀតនៅព្យាបាលបន្ដ នៅសល់តែ ០២នាក់ទៀតតែប៉ុណ្ណោះ ដែលអាការនៅធ្ងន់ធ្ងរនៅឡើយ។
មន្ដ្រី មន្ទីរសុខាភិបាលរូបនេះបន្ដថា បើទោះជាអាការជនរងគ្រោះទាំងពីរនាក់នេះ នៅមិនទាន់បានធូរស្រាលល្អក៏ពិតមែន ប៉ុន្ដែបើតាមបទពិសោធព្យាលបាល អ្នកពុលត្រីក្រពតសមុទ្រកន្លងមក លោកបញ្ជក់ថា ពួកគាត់ទាំងពីរនាក់នេះ អាចនឹងបានធូរស្រាលវិញក្នុងរយៈពេលមួយសប្ដាហ៍ ៖«ខ្ញុំសង្ឃឹមថា អ្នកដែលពីរនាក់ហ្នឹងគាត់នឹងអាចធូរស្បើយ ព្រោះបើយើងគិតទៅ ថ្ងៃទី២៥ គាត់អាចលើសពីមួយសប្ដាហ៍ ទើបគាត់អាចជាចេញវិញបាន»។
ជនរងគ្រោះដែលស្ថិតក្នុងស្ថានភាពសង្គ្រោះនៅឡើយនេះ ម្នាក់ឈ្មោះ វន ថេន ភេទប្រុស អាយុ ២៦ឆ្នាំ និងម្នាក់ទៀតឈ្មោះ ហង្ស សុភា ភេទប្រុស អាយុ ១៨ឆ្នាំ។ ជនរងគ្រោះទាំងពីររូបនេះ មានស្រុកកំណើតនៅខេត្ដកំពង់ឆ្នាំង។ ក្រុមជនរងគ្រោះទាំង ១០នាក់ នេះគឺសុទ្ធសឹងតែជាពលរដ្ឋនៅខេត្ដផ្សេង ហើយចូលទៅធ្វើការនៅក្នុងខេត្ដព្រះសីហនុ ទើបពួកគាត់មិនបានដឹងថា ត្រីក្រពតសមុទ្រពុល។
ដោយឡែកករណីពុលត្រីក្រពតសមុទ្រ នៅខេត្ដខេត្ដកោះកុងឯណោះវិញ គឺកើតឡើងកាលពីថ្ងៃទី២៧ ខែតុលា ស្ថិតក្នុងភូមិ១ ឃុំប៉ាក់ខ្លង ស្រុកមណ្ឌលសីមា ដែលបណ្ដាលឲ្យបុរសវ័យ ៥៨ឆ្នាំម្នាក់បានស្លាប់។ លោក សំឃិត វៀន ស្នងការនគរបាលខេត្ដកោះកុង បានប្រាប់វិទ្យុស្ដ្រីថា បុរសដែលស្លាប់នោះមានឈ្មោះ ខៀវ ទិត មុខរបរជាកម្មករសំណង់ ស្រុកកំណើតនៅខេត្ដកំពង់ធំ។ លោកស្នងការបន្ដថា ក្រោយពីការពិនិត្យ រួមនិងចម្លើយរបស់ប្រពន្ធជនរងគ្រោះ បុរសខាងលើនេះពិតជាស្លាប់ដោយសារករណីពុលត្រីក្រពតសមុទ្រពិតមែន។
តែយ៉ាងណាលោកស្នងការបញ្ជាក់ថា បុរសរងគ្រោះ ក៏បានដឹងថា ត្រីក្រពតសមុទ្រនេះពុលដែរ ព្រោះមុនថ្ងៃដែលបុរសរងគ្រោះស្លាប់ មួយថ្ងៃ មិត្ររបស់គាត់ម្នាក់ គឺបានពុលត្រីក្រពតនេះ ប៉ុន្ដែមិនមានគ្រោះថ្នាក់អ្វីនោះទេ ៖«តាមពិតត្រីហ្នឹងគឺមិនមែនគាត់ជាអ្នកនេសាទបានទេ មិត្ដរបស់គាត់គឺជាអ្នកនេសាទបាន ហើយមុននិងមួយថ្ងៃមិត្ររបស់គាត់ក៏ហូបដែរ។ គាត់យកមកអាំងហូប ប៉ុន្ដែពុលអត់ដល់ថ្នាក់ស្លាប់ទេព្រោះគាត់ហូបតិច ហើយក្រោយមករំលងបានមួយថ្ងៃគេនេសាទបាន គេយកទៅបោះចោល តែគាត់ទៅរើសយកមកដើម្បីអាំងពិសារ ហើយគេប្រាប់គាត់ដែរថា កុំយកមកហូបខ្លាចវាពុល ប៉ុន្ដែដោយអត់ជឿអីយ៉ាងម៉េចក៏មិនដឹង»។
យ៉ាងណានៅខេត្ដកោះកុង ករណីពលរដ្ឋពុលត្រីក្រពតនេះ ក៏តែងតែកើតមានជារឿយៗដែរ បើទោះជាមានការផ្សព្វផ្សាយ ហាមប្រាមការបរិភោគត្រីនេះក៏ដោយ។ លោក សំឃិត វៀន អំពាវនាវដល់ប្រជាពលរដ្ឋគ្រប់រូប ពិសេសអ្នកចំណាកស្រុកពីខេត្ដចូលទៅក្នុងខេត្ដកោះកុង សូមកុំបរិភោគត្រីក្រពតសមុទ្រ ព្រោះត្រីនេះមានជាតិពុលខ្លាំង ដែលអាចនឹងធ្វើឲ្យអ្នកបរិភោគស្លាប់ភ្លាមៗ ប្រសិនបើបរិភោគត្រីនេះក្នុងចំនួនច្រើន។
នៅប្រទេសកម្ពុជាគិតពីឆ្នាំ២០០០មក ពលរដ្ឋកម្ពុជា តែងតែពុលត្រីនេះជារឿយៗ។ នៅក្នុងឆ្នាំ២០១៨នេះ កាលពីខែមករា មានពលរដ្ឋនៅខេត្ដកោះកុង ម្នាក់បានស្លាប់ និង ៩នាក់ផ្សេងទៀតធ្លាក់ខ្លួនឈឺក្រោយពីបរិភោគត្រីក្រពតសមុទ្រ។ ដោយឡែកក្នុងមេសា មានពលរដ្ឋនៅខេត្ដសៀមរាបម្នាក់បានស្លាប់ និងម្នាក់ទៀតធ្លាក់ខ្លួនឈឺបន្ទាប់ពីបរិភោគត្រីក្រពត។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត លី សូវ៉ាន់ បញ្ជាក់ថា នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាមានត្រីក្រពត ចំនួន ១០ប្រភេទ ក្នុងនោះមាន ០៥ប្រភេទ មានជាតិពុល។ លោកអំពាវនាវសុំកុំឲ្យបរិភោគត្រីក្រពតណាដែលមិនស្គាល់ ព្រោះវាអាចចំត្រីក្រពតមានជាតិពុលក្នុងខ្លួន។ ជាតិពុលក្នុងខ្លួនត្រីក្រពតនេះ មិនអាចកំចាត់ចោលបានទេ បើទោះជាបានចម្អិតដោយប្រើកម្ដៅខ្ពស់យ៉ាងណាក៏ដោយ។ ត្រីក្រពត ទាំងប្រាំប្រភេទ ដែលមានជាតិពុលនេះ គឺមានសក្កានុពលខ្ពស់ និងអាចបណ្ដាលឲ្យមានជំងឺធ្ងន់ធ្ងរ និងស្លាប់បាន ដោយសារតែជាតិពុលរបស់វាជ្រាបទៅប៉ះពាល់ប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទកណ្ដាល។
លោក វេជ្ជបណ្ឌិត បញ្ជាក់ទៀតថា ចំពោះជាតិពុលនៅក្នុងខ្លួនត្រីក្រពត ក៏មានកម្រិតខុសគ្នាដែរ គឺពង និងស្ពែម របស់វាមានជាតិពុលខ្ពស់ជាងគេ បន្ទាប់មកគឺថ្លើម ពោះវៀន ស្បែក និងសាច់។ រោគសញ្ញានៃអ្នកដែលពុលត្រីក្រពត គឺនឹងចាប់ផ្ដើមក្នុងរយៈពេលពី ២០នាទី ទៅ ២ម៉ោង បន្ទាប់ពីបរិភោគត្រីនេះចូលទៅ។ រោគសញ្ញា នៃការពុលរួមមាន រមាស់ចាក់ៗ នៅបបូរមាត់ និងមាត់ បន្ទាប់មកមានអាការ ឈឺក្បាល វិលមុខ រមាស់ចាក់ៗនៅអវៈយវៈ ពិបាកនិយាយ បាត់លំនឹងខ្លួន ខ្សោយសាច់ដុំ ខ្វិន ស្ពឹកចុងដៃ ចុងជើង ក្អួត រាក ល្ហិតល្ហៃ រឹងថ្ពាម ឬអាចបណ្ដាលឲ្យស្លាប់តែម្ដង។
ជាមួយគ្នានេះលោកវេជ្ជបណ្ឌិត ប្រាប់ថា នៅក្នុងករណីដែលពុលខ្លាំង ការស្លាប់អាចបណ្ដាលមកពីការស្ទះ (ខ្វិន) ផ្លូវដង្ហើម។ តែយ៉ាងណា ក្រោយពីដឹងថាពុលគឺភ្លាមៗត្រូវធ្វើយ៉ាងណាឲ្យអ្នកជំងឺក្អូត (ប្រសិនបើអាចធ្វើបាន) ព្រោះវាអាចជួយបញ្ចេញជាតិពីក្នុងខ្លួនអ្នកជំងឺបានមួយចំណែក។ តែយ៉ាងណាជាចាំបាច់គឺត្រូវបញ្ជូនអ្នកជំងឺទៅមន្ទីរពេទ្យឲ្យបានឆាប់បំផុត ហើយបញ្ជាក់ប្រាប់គ្រូពេទ្យ ថា អ្នកជំងឺបានបរិភោគត្រីក្រពត៕